Octombrie 2006

Editorial: La început de drum

Autor: Mărcuş Andrei
Teme: General

Cardinalul Iuliu HossuUn călător chibzuit înainte de a se porni la un drum lung îşi pune o sumedenie de întrebări legate de scopul călătoriei, de mijloacele pe care le are la dispoziţie, de ce lasă în urma sa, de ce va găsi pe drum şi acolo unde doreşte să ajungă. El ştie doar scopul călătoriei şi ce lasă în urma sa. Neputinţele drumului şi pericolele care îl pot pândi la ori ce pas el nu le ştie. Cu toate acestea, el se pregăteşte cât poate mai bine ca să le înfrunte. Precum un călător priceput care se pregăteşte pentru un drum lung şi anevoios, şi noi, cei din redacţia Revistei electronice greco-catolice Credinţa noastră, viaţa noastră, încercăm nu numai să ne punem nişte simple întrebări, ci căutăm ca prin răspunsurile pe care le-am găsit, să ne pregătim această aventură a drumului cât mai temeinic. Dar haideţi mai bine să rememorăm câteva momente hotărâtoare pentru apariţia revistei.

De unde a pornit această aventură a revistei Credinţa noastră, viaţa noastră? Într-o discuţie avută pe un forum de pe internet, unul dintre participanţi a semnalat faptul că în lumea internetului românesc lipseşte încă o revistă strict electronică greco-catolică. Semnalarea aceasta a fost privită de mulţi dintre cei care luau parte la discuţie ca şi un neajuns al revistelor eparhiale existente. Nimeni din redacţia noastră nu crede ca o astfel de remarcă ar fi suficientă pentru a pune bazele unei noi reviste. Limitele sau lipsurile revistelor eparhiale existente s-ar putea colmata ori completa mult mai rapid şi mai ieftin printr-un sprijin informatic punctual şi direct decât printr-o coagulare de forţe într-un nou proiect. Discuţia de pe forum s-a prelungit de-a lungul unor întâlniri personale pe care cei din redacţie le-au avut cu mai multe persoane implicate activ în viaţa Bisericii. Unele persoane şi-au manifestat interesul pentru această idee, dar au fost şi altele care nu considerau necesar acest nou proiect. Cei din urmă susţineau că ar fi mai bine să se colaboreze la proiectele deja existente pentru a nu ne dispersa energiile în mai multe direcţii. Atât unora cât şi altora le-am cerut să-i dea o şansă proiectului nostru, lucru pe care ne permitem să vi-l cerem şi vouă, cititorii acestor rânduri.

O altă caracteristică a revistei este diversitatea celor care colaborează la ea. Nu mai e vorba de un mic grup de credincioşi sau de preoţi dintr-un protopopiat ori dintr-o eparhie. Deja grupul celor care formează redacţia acestei reviste reprezintă aproape toate eparhiile Bisericii noastre. Sperăm însă ca viitorii noştri colaboratori să fie din toate cele şase eparhii.

Ce îşi propune revista electronica greco-catolică CredinÅ£a noastră, viaÅ£a noastră? Să ia cât mai în serios cu putinţă cuvintele programatice ale cardinalului Iuliu Hossu “credinÅ£a noastră este viaÅ£a noastră”, cuvinte care de fapt se ÅŸi regăsesc în titlul revistei ÅŸi să le pună în practică. Cum se va face acest lucru? ÃŽn primul rând prin calitatea materialelor pe care dorim să vi le propunem. Suntem conÅŸtienÅ£i că suntem la început de drum ÅŸi că unii dintre colaboratorii revistei sunt chiar la primele lor articole, dar acest lucru nu ne împiedică să fim exigenÅ£i în ceea ce facem spre folosul cititorilor noÅŸtri ÅŸi al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice. ÃŽn al doilea rând, Revista se doreÅŸte a fi un loc care să reflecte atât trecutul Bisericii noastre cât ÅŸi prezentul ei, un loc în care TradiÅ£ia Bisericii, liturghia, spiritualitatea să se întrepătrundă în mod spontan cu grijile ÅŸi bucuriile vieÅ£ii cotidiene.

Cardinalul Iuliu HossuPoate că o etichetă de “revistă” pusă unei colecÅ£ii de câteva articole, a unei prezentări de asociaÅ£ii sau de ordin călugăresc, ÅŸi a recenzării sau a prezentării a două titluri de carte, una apărută în România ÅŸi alta ieÅŸită în străinătate, vi s-ar părea puÅ£in cam mult. Åži poate, pe bună dreptate, este într-un fel prea mult! ÃŽnsă nu uitaÅ£i că mediul revistei noastre este internetul, deci nu o judecaÅ£i în termenii unei reviste tipărite.

Având în vedere că lectura de pe suportul electronic este mult mai obositoare decât lectura unei reviste normale, din această cauză articolele nu vor fi foarte extinse. Ne străduim să comunicăm scurt şi la obiect, fără să evităm chiar adresările la persoana întâi. Nu vrem să propunem o serie de articole pur ştiinţifice, deoarece acest tip de articole este abordat de revistele greco-catolice consacrate. Dorim o abordare cât mai simplă, de la om la om, de la suflet la suflet şi nu formulări sofisticate; cuvinte simple, dar care pot transmite lucruri profunde şi în acelaşi timp să dea un răspuns frământărilor noastre cotidiene.

Acestea fiind spuse vă invităm să lecturaţi articolele din acest număr. Daţi-vă sentinţa doar după ce aţi citit şi ultimul rând. Dacă consideraţi că ceea ce este scris merită interesul dumneavoastră atunci vă invităm să răsfoiţi şi articolele numărului viitor.

Lecturi:2246
Inapoi la inceputul paginii

Comentarii

Am un respect deosebit pentru cardinalul Hossu si desi gasesc putin ciudat titlul revistei (dar ma voi obisnui) ii doresc viata lunga si ma bucur ca promoveaza aceasta personalitate romaneasca. Marele roman pentru mine, dar se vede ca nu si pentru altii.

Iti salut initiativa Andrei si ma bucur sa vad ca incepi sa dai roade folositoare dupa toti anii de scoala.
Mult succes!

Asa cum arata chiar primul articol, sper cu tarie, ca revista va fi un succes. Credinta este aerul vietii noastre crestine. Chiar daca revista ar aduce un cu un singur pas mai aproape de Dumnezeu, si-a indeplinit rostul, telul ei.

Merita citit si citat articolul despre Iuliu Hossu aparut in Romania libera, marti 17 octombrie.

Ma bucur pentru initiativa! Sper ca isi va pastra si dezvolta ideile programatice, ca impact la public si calitate. A se vedea alte initiative in spatiul electronic… Succes!

Este o mare bucurie, pentru revista aceasta care acum infloreste si, sunt sigura, ca va si rodi, cu ajutorul lui Dumnezeu, si pentru ca ati luat-o cu voi la drum pe Egeria. Ea stia ce-i greul si iata ce departe a ajuns,in timp si in inimile noastre. Domnul cu voi si, nu uitati ca anul 2007 inseamna 125 de anui de la nasterea lui Agarbiceanu, cel mai mare jurnalist al Bisericii noastre si neobosit promotor an Credintei noastre.

Mult succes va urez, in special tie Andrei si lui Cristi, sa va dea Dumnezeu inspiratia si intelepciunea in a prezenta cat mai bine atat situatia Bisericii noastre cat si tot ceea ce va ganditi sa faceti prin intermediul acestei reviste careia ii doresc mult ani si multi cititori!

Impartasiti-ne opinia Dvs

Opinia Dvs:

Teme