Mai 2007

Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr

Autor: Trifoi Vasile
Teme: Recenzii, Spiritualitate

200702carte2.jpgTitlu: Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr unde spre sfârşit Sfredelin propune o închinare
Autor: Clive Staples LEWIS
Traducător: Sorana CORNEANU
Colecţia: Înţelepciune şi credinţă
Editura: Humanitas
Data publicării: 2003
Locul publicării: Bucureşti
Număr de pagini: 2003
Format: 18 cm
ISBN: 973-50-0391-0

Clive Staples Lewis (1898-1963) englez de origine, şi specialist în literatura engleză, medievală şi renascentista. A predat la Oxford University şi la Cambridge University, prin scrierile sale s-a adresat unui public larg; a ţinut multe conferinţe, prelegeri, emisiuni radio etc.

Cartea de faţă ne relatează scrisorile unui diavol bătrân, numit Sfredelin, către unul mai tânăr, chemat Amărel. Scriitorul se pune în “pielea” diavolului, intra în jocul mental al atitudinii diavoleşti. Autorul joaca rolului diavolului bătrân, Sfredelin. iar lumea în care se proiectează dialogul cu diavolul mai tânăr e una lipsită de frumuseţe, prospeţime, transparenţă, jovialitate, sinceritate. Aceste trăsături nu sunt caracteristice modului în care acţionează diavolul, el preferând meschinăria şi minciuna. Ultima scenă a cărţii, care nu e o continuare a scrisorilor ne ajută să înţelegem mesajul cărţii. Din ea aflăm că acţiunea se petrece în iad. Scopul închinării e luminarea minţilor diavolilor novici. Cea mai mare parte a cărţii, e destinată scrisorilor în care Sferdelin se ocupă de viaţa morala a oamenilor. Scrisorile descriu diverse moduri, situaţii, mijloace în care omul e ispitit. Scrisorile ne dezvăluie toate trucurile de care se foloseşte diavolul, având o psihologie şi o tehnică rafinată în a fructifica orice moment de slăbiciune al omului. Din răspunsurile lui Sfredelin reiese că acesta nu spune niciodată adevărul, care e împotriva învăţăturii lui, iar diavolul e conştient de asta. Se ştie că omul, după căderea în păcat, se afla într-o continuă luptă între a alege sau nu binele. Pe lângă faptul că toţi suntem ispitiţi pot spune că fiecare dintre noi are şi un înger păzitor care luptă ca noi să nu trecem de partea diavolului. Fineţea, răbdarea, vicleşugul puse în practică de diavol pentru al ispiti pe om pot fi contracarate de învăţăturile Sfintei Scripturi, unde Dumnezeu vorbeşte omului. Rugăciunea Tatăl nostru care ne-a învăţat-o însuşi Isus Hristos se încheie cu expresia “şi nu ne duce pe noi în ispită ci ne mântuieşte de cel rău”. (Mt 6, 13a) Această rugăciune e un ajutor pentru om, îl încurajează să nu cadă în plasa diavolului, şi are scopul de a-l face mai statornic în cele bune. Scrisorile lui Sfredelin descriu cazuri diverse, şi chiar dacă conţin sfaturile unei singure parţi - cele ale diavolului - autorul subliniază, uneori cu mult umorism, limitele acestor diavoli, spaima şi preocuparea diavolului când ştie că are de a face cu duşmanul.

Sfătuiesc pe toata lumea, indiferent de vârsta, să citească aceasta mică carte. Este o lectură plăcută, distractivă, care te ajută să descoperi multe lucruri, care pentru noi oamenii, par foarte mici, dar în condica lui Sfredelin pot fi lucruri fundamentale.

Lecturi:6432
Inapoi la inceputul paginii

Comentarii

E uluitoare puterea de observatie a lui C.S. Lewis care patrunde atat de adanc in mijcarile interioare ale persoanei umane! Chiar si firul epic desprins din romanul epistolar e extrem de interesant.

O carte excelenta.

Impartasiti-ne opinia Dvs

Opinia Dvs:

Teme