Noiembrie 2007

Isus văzut de aproape

Autor: Rus Cristian
Teme: Recenzii, Spiritualitate, Teologie

img532Titlu: Gesů visto da vicino (Isus văzut de aproape)
Autor: Renzo Lavatori
Editura: Edizioni Dehoniane Bologna
Data publicării: 2004
Locul publicării: Bologna
Numărul de pagini: 251
ISBM: 88-10-20218-X

Există, fără îndoială, un punct luminos unde experienÅ£a părintească de o viaţă ÅŸi mânuirea condeiului se întâlnesc pentru a oferi celorlalÅ£i nu atât o teorie a realităţii cât mai ales o bogăţie vie transmisă prin simplitatea limbajului. Acest lucru l-am întâlnit la Părintele Profesor Renzo Lavatori laureat în filosofie ÅŸi teologie, docent în teologie dogmatică la Universitatea Pontificală Urbaniana ÅŸi Institutul de ÅžtiinÅ£e Religioase "Caymari" din Roma, docent al Universităţii Sfânta Cruce, membru al Academiei Pontificale Teologice. Åži-a îndreptat cercetările în domeniile fundamentale ale reflecÅ£iei teologice, autor al mai multor lucrări de cristologie, revelaÅ£ie ÅŸi credinţă, pneumatologie, spiritualitate, angelologie ÅŸi demonologie. Ultimul volum "Il Signore verrÅ• nella gloria. L’escatologia alla luce del Vaticano II" "Domnul va veni in glorie. Escatologia în lumina Conciliului Vatican II" a fost prezentat la Roma în 6 noiembrie 2007. L-am cunoscut atât ca profesor la catedră cât ÅŸi ca îndrumător spiritual, fiecare întâlnire cu Domnia Sa fiind o bogaÅ£ie atât pe plan stiinÅ£ific cât ÅŸi spiritual.

Lucrarea pe care dorim să v-o prezentăm este născută din seria unor cateheze ţinute la Radio Maria din Roma. Conţinutul cărţii se concentrează asupra figurii lui Isus "văzut de aproape" în aspectele sale interioare în special în căutarea modului său de a fi înaintea interlocutorilor săi. Aceste trăiri ale lui Isus ne conduc la descoperirea unui Mesia viu, a unei personalităţi inedite, fie din punct de vedere introspectiv asupra fiinţei sale, cât şi asupra modului său original de a se relaţiona şi de a se dărui acelora care din diferite motive formau obiectul atenţiei sale.

Cartea, scrisă în italiană, este o expunere clară şi meditativă a realităţii în care Isus trăieşte, cu un consistent fundament biblic. Este o teologie profundă pusă în cuvinte simple şi animată de evenimente luate din viaţa concretă, ceea ce conferă oricărui cititor un ajutor în posibilitatea de a se apropia în mod direct şi personal de Isus pentru a-i descoperi părţile cele mai ascunse şi neaşteptate, dar în schimb fascinante şi sugestive.

Lucrarea este structurată în douăsprezece capitole. Primele doua se opresc asupra legăturii lui Isus cu părinţii şi rudele sale. Ca şi orice om El face parte dintr-o familie. Profunde sunt influenţele la nivel psihologic şi spiritual pe care ambientul familiar şi social îl imprima individului. Capitolul trei "Comuniunea cu Dumnezeu, Tatăl Său" este un capitol teologic unde misterul lui Christos, Fiul lui Dumnezeu şi Fiul omului, nu este obiectul unei reflecţii teoretice ci o realitate vie şi mereu actuală, Christos fiind cel care îndeplineşte în toate voia Tatălui. În capitolul patru şi cinci autorul nostru se opreşte asupra pasajelor evanghelice unde Isus se întâlneşte cu ucenicii şi îşi manifestă milostenia pentru păcătoşi. Aici autorul nostru culege anumite aspecte personale ale lui Isus pentru a pune în lumină disponibilitatea şi deschiderea faţă de alţii cât şi îndemânarea Maestrului în a scruta şi a mişca sensibilitatea acelora care se apropie de El. Dumnezeu pe care Isus îl revelează nu acţionează după mentalitatea omului; este Dumnezeu care iubeşte orice păcătos. De fapt Isus este cel care îi caută, îi strânge, îi fascinează pâna acolo încât cei drepţi se scandalizează. Isus este cel dispus să întâlnească pe oricine, să primească şi să fie primit de oricine. Compasiunea pentru cei suferinzi şi ataşamentul faţă de persoanele care manifestă o anumită sensibilitate, cât şi disponibilitatea lui Isus faţă de femei, primul loc ocupându-l Maria cea "binecuvântată între femei" sunt subiectele tratate în capitolele şase, şapte şi opt. Un capitol interesant este "Lupta împotriva Satanei" unde Isus îşi manifestă superioritatea Sa împotriva furioaselor opoziţii ale Satanei cu numeroasele sale atacuri împotriva lui Christos. Notăm şi faptul că Pr. Prof. Renzo Lavatori a publicat două lucrări despre diavol urmând ca cea de-a treia sa fie publicată la sfârşitul lunii decembrie a acestui an. Ultimul capitol este o privire asupra dragostei absolute revelată în moartea pe cruce unde Isus nu doar îşi accepta destinul dar identifică disponibilitatea Sa de a muri cu plinătatea misiunii sale salvifice.

"Isus văzut de aproape" ne ajută în a-l vedea pe Mântuitorul disponibil la întâlnirea şi la comuniunea cu alţii. Este un om care gândeşte, acţionează, un om care are o istorie, sentimente, planuri, care are o personalitate a sa dar în acelaşi timp conservând propria identitate de Fiu al lui Dumnezeu.

Lecturi:1889
Inapoi la inceputul paginii

Comentarii

foarte frumos…..bravo

Numeroase felicitari!!!

Lucru care ma fascineaza la aceasta carte este faptul ca autorul a dedicat mai multe capitole Fecioarei Maria dovedind ca are o mare intimitate cu mama sa pe care o respecta si o iubeste foarte mult si totodata a prezentat atat umanitatea cat si dumnezeirea lui Iisus, un Iisus care iubeste pe toti indiferent de statul social al persoanei. ce ma bucura mai mult este faptul ca autorul a scris un capitol despre satana.Multi nu dau atentie acestui lucru care de altfel este foarte important
in viata noastra sa stim cu adevarat cu cine luptam.Suntem foarte ignoranti in ceea ce priveste puterea satanei in aceasta lume dar totodata nu trebuie sa uitam ca Iisus Christos este cel care INVINGE.Sunt foarte incantata de prezentarea facuta de Cristian Rus si ii doresc ca pe viitor sa scrie cat mai multe articole la fel de frumoase chiar mai frumoase decat acesta.Felicitari!

Prezentarea facuta ne trezeste dorinta de a citi acesta carte, asadar i-as propune lui Cristi Rus sa realizeze traducerea lucrarii; ca si acesta sa constituie un pas in descoperirea lui Isus vazut, dar mai ales simtit de aproape.
Felicitari si succes mai departe!

este interesant de vazut mai in profunzime

Impartasiti-ne opinia Dvs

Opinia Dvs:

Teme