Mai 2008

Anul jubiliar al Sfântului Pavel

Autor: Mărcuş Andrei
Teme: General

clip_image002“Ştiu în cine am crezut.” Cuvintele acestea pe care Pavel i le scrie scrie tânărului Timotei, ne dezvăluie misiunea şi crezul cărora apostolul şi-a dedicat viaţa. În acelaşi timp ne mai spun şi faptul că Pavel nu a aderat la o ideologie, la un curent de gândire, la o anumită propunere filozofică, ci la o Persoană: l-a întâlnit pe Isus şi în El a găsit răspunsul la aşteptările sale.

În spatele acestor cuvinte se poate întrevedea cum în viaţa lui Pavel a existat un înainte şi un după, delimitate de experienţa de pe drumul Damascului. Înainte era fariseul plin de zel care îi combătea şi îi persecuta pe creştini, pe cei care îl urmau pe Isus din Nazaret. După este Apostolul neamurilor dedicat întru totul slujirii Aceluia care l-a orbit cu lumina Sa şi l-a întărit cu puterea iubirii Sale. Întâlnirea decisivă cu persoana lui Isus Hristos este determinantă pentru Pavel deoarece ea îl răvăşeşte, îl schimbă radical, îl converteşte la Evanghelie, la urgenţa şi la necesitatea răspândirii mesajului creştin.

Scurtele informaţii amintite justifică şi explică ceea ce a spus Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea: “… sunt bucuros să anunţ în mod oficial că Apostolului Pavel îi dedicăm un special an jubiliar din 28 iunie 2008 până în 29 iunie 2009, cu ocazia celor 2000 de ani de la naşterea sa”.

Deja au început să fie organizate diferite iniţiative. Ele vor avea ca şi punct de referinţă Basilica construită pe locul unde Pavel a fost îngropat după martiriul său şi care începând din primele secole ale creştinismului, împreună cu mormântul Sfântului Petru din Vatican, constitue punctele de referinţă ale Biseicii, după cum ne spune tradiţia şi istoria, iar recent şi arheologia a confirmat acest lucru prin rezultatele sale.

Prin acţiuni adaptate fiecărei persoane în parte se va încerca redescoperirea şi valorizarea locurile prin care, conform tradiţiei creştine, ar fi trecut Pavel. Acestea se vor desfăşura de-a lungul întregului an, nu doar la Roma, ci şi în oraşele din Grecia şi din Turcia pe unde Pavel s-a oprit pentru o perioadă de timp, mai scurtă sau mai lungă, pentru a propovădui Evanghelia. Desigur că şi în episcopiile sau în parohiile noastre se va încerca punerea în lumină a chipul transfigurat al Apostolului Neamurilor.

Recitind şi reactualizând extraordinara aventură misionară a lui Pavel, împreună cu el şi după exemplul lui, este posibil ca şi astăzi să ne însuşim ceea ce el a scris în scrisoarea către Romani: nu mă ruşinez de Evanghelia lui Hristos pentru că este putere a lui Dumnezeu spre mântuirea a tot celui care crede… Căci zice Scriptura: “oricine va chema numele Domnului va fi mântuit” (Rm10,13).

Lecturi:1328
Inapoi la inceputul paginii

Impartasiti-ne opinia Dvs

Opinia Dvs:

Teme