Iulie 2008

La Roma, imaginea unei Românii intelectuale

Autor: Câmpan Victoria
Teme: Artă, Personalităţi

Ziarele şi televiziunea ne pun des în faţă informaţii privind fapte reprobabile ale unor concetăţeni ai noştri în Italia şi mai ales în Roma, fapte care crează o imagine a României care ne doare.

De aceea este minunat să afli că, în aceleaşi locuri chiar, avem concetăţeni care fac o altă imagine României, încât să se vorbească la Roma de "imaginea unei Românii intelectuale şi radioase din punct de vedere cultural".

Cel care a suscitat aceste aprecieri este artistul Camilian Demetrescu.

Artistul român şi deschiderea Anului Paulin

În 22 iunie, la Roma, în Bazilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri - bazilica instituţională a Statului Italian, aşa cum Bazilica Sfântul Petru este cea a Statului Vatican -, a avut loc ceremonia preliminară a deschiderii Anului Jubiliar Paulin, dedicat de Papa sfântului Pavel, la două mii de ani de la naşterea Apostolului.

Un concert de excepţie a prezentat în premieră mondială La Messa di Gloria de Giacomo Puccini, dedicat marelui compozitor la aniversarea a 150 de ani de la naştere.

clip_image002Pentru acest eveniment a fost expusă în centrul Bazilicii marea tapiserie Convertirea sfântului Pavel pe drumul Damascului de artistul român Camilian Demetrescu.

Bazilica Santa Maria degli Angeli este ultimul grandios proiect arhitectonic al geniului lui Michelangelo.

Charta Păcii pentru artistul român

În acest cadru a fost conferită La Carta della Pace unor personalităţi ale culturii şi vieţii sociale creştine de azi. Printre aceştia şi doi artişti: regizorul Franco Zefirelli şi artistul plastic Camilian Demetrescu.

Manifestarea a fost patronată de Guvernul Italiei, de Fundaţia Paolo di Tarso şi de alte importante organizaţii culturale din Roma.

În anul trecut, aceeaşi distincţie a fost conferită lui Rudolph Giuliani, fost primar al oraşului New-York, şi sopranei mondiale Ines Salazar.

În relatarea evenimentului de pe link-ul Fundaţiei organizatoare, Paolo di Tarso, se poate citi: "S-a acordat Carta della Pace unor Bărbaţi şi Femei de bunăvoinţă pe care Fundaţia noastră îi propune ca exemplu noilor generaţii".

Tricolorul nostru în inima Romei

clip_image003Opera lui Camilian Demetrescu este de mult timp cunoscută şi preţuită în Italia.

Mai mult, din primăvara anului trecut, nouă dintre tapiseriile din ciclul său Hierofanii împodobesc, la dorinţa lui Bendict XVI, încăperile din complexul Nervi destinate unor audienţe pentru grupurile restrânse de pelerini şi pentru invitaţii particulari.

Termenul hierofanie - împrumutat, cum mărturiseşte Demetrescu, de la Mircea Eliade - înseamnă manifestarea sacrului în viaţa omului. Naşterea, Botezul, Nunta, Moartea, Munca, Sărbătoarea sunt numele unor tapiserii care înfăţişează hierofaniile esenţiale ale vieţii.

Într-o sală mai vastă din complexul Nervi, tronul papal se profilează pe o tapiserie de dimensiuni mari (400/245 cm) intitulată Îmbrăţişarea cosmică, ce trimite prin bogata ei simbolistica la versurile lui Dante: "Dragostea mişcă Soarele şi celelalte stele".

Tocmai la intrarea în sala de audienţe, vizibilă tuturor celor primiţi aici, se află tapiseria Sfântul Gheorghe ucigând balaurul, pe care Camilian Demetrescu a realizat-o, împreună cu soţia Mihaela, imediat după căderea comunismului în România.

Sfântul Gheorghe este încadrat de Tricolorul nostru, în golul rămas după îndepărtarea însemnelor comuniste, şi este înconjurat de o mulţime de ochi care "s-au deschis din nou spre credinţă şi libertate", cum spune autorul.

Reinvitat de Ferrara

La 29 mai, profesorul Camilian Demetrescu a prezentat la Ferrara, la ora 9 seara, simbolurile romanice ale faţadei Domului din secolul XII.

În piaţa Domului, transformată în auditoriu, cu patru voci recitante, faruri direcţionate şi coloană sonoră, cu Gloria de Vivaldi şi Magnificat de Bach, cetăţenii oraşului au ascultat cu multă atenţie explicaţiile Maestrului. Acesta a descifrat vechile simboluri pe baza cunoştinţelor aprofundate dobândite în ani de studii serioase şi de asidue cercetări pe teren asupra artei creştine medievale.

De fapt era pentru a doua oară când românul Demetrescu le prezenta ferrarezilor, îndrăgostiţi de catedrala lor, după spusele Maestrului, bogăţia de simboluri de pe faţada acesteia. Prima dată a fost invitat pentru prezentarea Domului în urmă cu zece ani, şi acum a fost invitat să o refacă pentru noua generaţie.

Invitat de Piacenza

Sâmbătă 5 iulie, la ora 9 seara, la Bazilica Sant’Antonio din Piacenza, Camilian Demetrescu va fi protagonistul unei serate cu titlul Hierofanii: de la Piacenza la Roma, cu ilustrarea marilor tapiserii din ciclul expus acum la Vatican, în studioul Papei Benedict XVI.

Anul trecut, lui Camilian Demetrescu i s-a acordat titlul de Commendatore dell’Ordine al Merito della Republica Italiana, cea mai importantă distincÅ£ie a statului italian pe care o poate primi un neitalian.

În 2000, Camilian Demetrescu a primit de la preşedintele Emil Constantinescu cea mai înaltă onoare a statului român, Steaua României în grad de mare ofiţer, pentru "contribuţia cu totul excepţională în serviciul democraţiei şi al culturii române în lume".

În tumultul de ştiri şi de imagini care ne asaltează, să acordăm atenţia şi preţuirea ce se cuvin acelor oameni şi evenimente care ne înfrumuseţează şi ne îmbogăţesc cu adevărat existenţa, şi unele dintre ele, cu siguranţă, chiar istoria.

Lecturi:2358
Inapoi la inceputul paginii

Impartasiti-ne opinia Dvs

Opinia Dvs:

Teme